Kelebihan Ayat 128 – 129 Surah At-Taubah | Tahukah Saudara tentang Powernya Ayat-ayat ini Jika di Amalkan?

at taubah 128 129

Masyallah saya tidak tahu. Betul-betul saya tidak tahu. Umur saya telah hampir separuh abad namun baru sekarang baru saya tahu tentang kelebihan ayat-ayat 128-129 di dalam Surah At-Taubah.

Inilah rezeki yang Allah SWT beri kepada saya di saat-saat saya sunyi sendiri menghadapi kesukaran dan pancaroba hidup ini. Inilah buktiNya Dia masih bersama saya kerana di masa begini tiba-tiba saya terjumpa dan terbaca dengan tidak sengaja tentang kelebihannya.

Jadi saya mengambil kesempatan ini untuk berkongsi maklumat ini dengan seberapa ramai yang boleh.

Dikatakan bahawa barangsiapa yang membaca ayat ini sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah

– jika dia seorang yang lemah, maka akan menjadi kuat.

– jika dia seorang yang hina, maka akan menjadi seorang yang mulia.

– jika dia seorang yang kalah, maka akan segera mendapatkan pertolongan.

– jika dia seorang yang berkesempitan, maka akan mendapat kelapangan.

– jika dia seorang yang berhutang, maka akan segera dapat membayar.

– jika dia seorang yang berada dalam kesusahan, maka akan hilang kesusahannya.

– jika dia seorang yang sulit dalam penghidupan, maka akan segera mendapat kelapangan kehidupan.

Untuk dipermudahkan hafazan:

Ayat 128

“Laqad jaakum rasoolun min anfusikum AAazeezun AAalayhi ma AAanittum hareesun AAlaykum bilmu’ mi neena raoofu raheem”

Ayat 129

“Fa-in tawallaw faqul hasbiya Allahu la ilaha illa huw AAalayhi tawakkaltu wahuwa rabbu alAAarshi alAAzeem”

Maksud ayat 128

Sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang Rasul dari golongan kamu sendiri (iaitu Nabi Muhammad s.a.w.), yang menjadi sangat berat kepadanya sebarang kesusahan yang ditanggung oleh kamu, yang sangat lobakan (inginkan) kebaikan bagi kamu, (dan) ia pula menumpahkan perasaan belas serta kasih sayangnya kepada orang-orang yang beriman.

Bahasa Inggeris

Surely, a Messenger has come unto you from among yourselves; grievous to him is that you should fall into trouble; he is ardently desirous of your welfare; and to the believers he is compassionate, merciful.

Maksud ayat 129

Kemudian jika mereka berpaling ingkar, maka katakanlah (Wahai Muhammad): “Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia kepadaNya aku berserah diri, dan Dialah yang mempunyai ‘Arasy yang besar.

Bahasa Inggeris

But if they turn away, say, ‘Allah is sufficient for me. There is no God but He. In Him do I put my trust, and He is the Lord of the mighty Throne

Jadi kepada semua saudara-saudara ku yang sedang membaca, yang secara tidak sengaja terbaca akan tulisan saya di sini. Mungkin itu pun dengan kehendak Allah SWT juga. Amalkanlah. Tidak akan rugi apa pun malah dengan izinNya mungkin saudara dapat keluar dari apa sahaja permasalahan yang saudara hadapi. Ataupun mungkin apa yang dihajati akan ditunaikan olehNya.

Jangan lupa share nukilan saya ini. Tekan mana-mana butang di bawah. Moga-moga apa yang saudara lakukan itu diperkirakan sebagai amalan yang baik di sisi Allah SWT. Mungkin ada di antara saudara-saudara kita yang sedang mencari pertolongan seperti ini dan saudara mampu menolong mereka. Insyallah.

(Ada juga ingin berkongsi pengalaman setelah mengamal surah At -Taubah atau ayat 128-129 ini? Sila komen di bahagian bawah).

DIHIMPIT MASALAH KEWANGAN? | NAK LUNAS HUTANG? | NAK BELI KERETA ? | NAK MODAL UTK BISNES? | NAK BAYAR BIL HOSPITAL

Mahukah kalau saya tunjukkan cara mendapat sumbangan derma dari rakan-rakan yang sedia menderma sehingga RM254,566 kepada anda tanpa anda perlu bayar balik? Tonton maklumatnya di link ini.

 

40 thoughts on “Kelebihan Ayat 128 – 129 Surah At-Taubah | Tahukah Saudara tentang Powernya Ayat-ayat ini Jika di Amalkan?”

 1. Salam selepas terbaca tentang kelebihan ayat ini terus saya amalkan ayat ini sesudah solat,,,sehingga kehari ini,,,,
  setelah lebih kurang 4bulan mengamalkannya Alhamdulillah banyak perubahan berlaku dalam hidup saya,,antaranya ,saya dipilih oleh syarikat utk pergi menunaikan Umrah secara percuma,,,dinaikkan pangkat dan dinaikkan gaji yang banyak,,,serta dipermudahkan dalam segala urusan,,
  Terima kasih kepada admin diatas perkongsian semoga Allah sahaja yang dapat membalasnya,,Aminn

  1. Masyallah..seronok dengar komen tuan. Semoga komen tuan ini membakar semangat pembaca-pembaca lain untuk menghafal kedua-dua ayat ini dan bacaanya dijadikan sebagai rutin harian.

 2. satu lagi.. amalkan ayat wusul.. ayat 33.. boleh cari di youtube.. amalan bekas mufti n9 sheikh murtadza.. InsyaAllah

 3. Terima kasih. Arwah Pak Ulong saya pernah pesan saya amalkan …. Saya dah share dgn sepupu2 saya ….. Terima kasih kerana berkongsi ilmu!

 4. salam. sungguh banyak hikmah dengan ayat ini. saya juga dah mengamalkan , sungguh benar walau apa jua kesulitan pasti ada saja jalan keluar dari sulit tiu. Alhamdullilah

 5. assalamualaikum sy seorang pns dengan hutang ratusan juta sampai keluarga kalang kabut karena salah jalan minta ijin mengamalkan semoga hutang keluarga bisa terselesaikan karena dala minggu tagihan harus kami baya t.wallahualam.

 6. alhamdullilah syukur sebab saya mmg mencari surah At taubah utk saya amalkn skg saya dah jumpa dan saya dah mula amalkn terima kasih admin kerana anda share pengalaman dgn ayat yg bagus ini smoga anda mendapat pahala dan keberkatanNya..amin

 7. Salam. Saya telah amal membaca ayat 128-129 surah at-Taubah sejak tahun 1982. Saya membaca 7 kali selepas solat subuh dan 7 kali selepas solat asar. Alhamdulillah, sejak masih remaja dan sekarang sudah berumur, hidup saya tidak terputus dengan rezeki yang datang apabila saya perlukannya, dan saya bebas daripada hutang. Bayaran-bayaran saya mampu bayar dengan tunai, dan mampu juga membantu kenalan-kenalan yang kesempitan wang. Hidup saya juga di lindungi Allah s.w.t. beberapa kali dalam keadaan yang mencemaskan daripada ancaman-ancaman musuh. ( Saya ialah pesara angguta keselamatan ). Apabila saya berdepan dengan masalah, penyelesaian akan datang tidak lama kemudian. Amalkan lah membaca ayat-ayat ini dengan tidak meninggalkan sembahyang walau sewaktu pun. Bersembahyang berjemaah seboleh-bolehnya, terbaik di masjid-masjid. Insya’ Allah, hidup kita akan “terhurus”.

 8. izin share untuk mengamal ayat ini, saya punya banyak utang dan ingin kemakmuran dalam kehidupan saya dan keluarga.

 9. assalamu alaikum saya sllu mengamalkan ayat ini, kadang bnyak hutang namun bisa terselesaikan alhamdulillah.
  namun yg jadi pertanyaan saya,setelah ikut kb suntik, halangan sampai 1atau 2 bulan kadang ga bisa berhenti memang tidak banyak, tapi apakah saya masih bisa mengamalkan nya surat ini dalam keadaan halangan begitu lama ﺷﻜﺮﺍ كتير

 10. as’salam…saya mempunyai masaalah anak2 yg degil…saya disuruh mengamalkan nya dan saya baru saja mengamal nya lebih kurang dlm 1minggu..allhamdulilah anak saya yg bungsu ada perubahan dan 3org abang dia yg tinggal diluar pulang kerumah dengan membawa kesemua brg2..ia telah merapatkan anak2 saya dengan saya..syukur pada Allah yg memberikan saya ruang dan peluang..

 11. Terima kasih dengan perkongsian amalan surah ini, moga Allah bg kebaikan dunia&akhirat…

 12. Assalammualikum. .terima kasih byk2 perkongsian ilmu yg bagus.hanya Allah dpt mblsnye

 13. Ayat itu versi Indonesia, di jadikan sebagai ayat kebal terhadap benda-benda yg berasal dari besi,

 14. Salam
  Saya akan amalkan ayat ini semuga dapat keberkatan pada diri serta menolong dalam kehidupan saya insyallah amin

 15. Alhamdulillah ,saya suka baca ayat ini sesudah sholat subuh dan sesudah sholat magrib , org tua saya , yaitu ayah saya yg mengajarkan saya ..

 16. jazakallah kasiran’
  atas perkongsian ini….kelebihan ayat ini…cukup power..
  hati menjadi tenang dan damai takala dirundung kesedihan

 17. Assalamualaikum.. Alhamdulillah, sy juga hndak meminta izin mengamalkan surah teragung ini.. Smoga Allah SWT memberikan rahmat ke atas kita smua.. Amin Ya Rabbil Alamin..

 18. Thank Allah……Islam is no longer hardest study(Imole) as they say in olden days………wonderful i can easily search for any surrah/ayyah on net……..

 19. As slm terima kasih kerana berkongso ilmu ALLAH.hanya ALLAH saja yang akan membalas nya

 20. Saya baru mendapat amalan ini dari ibu saya.. dan ternyata mendapat informasi lebihnya disini… trimakasih banyak,insya allah akan menjadi amalan yg berguna…. amien

 21. Saya mengamalkan sejak tahun 2007 hingga skrg. Saya peniaga byk hutang sering dipandang hina, skrg alhamdulillah byk hutang yg dpt diselesaikan dan sy memp asset yg bernilai jutaan rm, amalknlh, kita insan yg lemah yg bergantung hanya pdNya

 22. saya dalam usaha utk mengamalkan ayat ini dengan harapan supaya mndpt rahmat dan dipelihara oleh Allah SWT drp gangguan jin dan syaitan serta gangguan manusia yg melampaui batas, aamiin

 23. salam..abah saya pernah satu hari suruh saya baca ayat ni bila saya dalam kesusahan..alhamdulillah ayat ini dah jadi sebahagian daripada amalan saya seharian..

 24. Salam .terima kasih atas perkongsian kelebihan ayat ini. Saya juga pernah baca bhw insyaAllah pengamal ayat ini akan dipelihara Allah daripada mati dibunuh.wallahualam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: